In aceste zile se desfasoara in Israel turneul teatrului de revista "Constantin Tanase" din Bucuresti, cu program de estrada "Femei, Femei, Femei!". Itinerarul prevede o serie de spectacole in cateva orase din tara situate geografic in mijlocul Israe
In aceste zile se desfasoara in Israel turneul teatrului de revista "Constantin Tanase" din Bucuresti, cu program de estrada "Femei, Femei, Femei!". Itinerarul prevede o serie de spectacole in cateva orase din tara situate geografic in mijlocul Israelului, la nord sau la sud de Tel Aviv. Dar niciodata inclusiv in anii cand numarul originarilor din Romania era mult mai mare ca acum, teatrul romanesc nu a ajuns la Eilat, situat in punctul sudic cel mai indepartat, reprezentand, de fapt granita cu doua tari arabe cu care Israelul se intelege. Egiptul si Iordania. Directorul teatrului de revista bucurestean, care a vizitat tara de la Mediterana de multe ori, Alexandru Arsinel, mi-a spus: "N-am fost la Eilat nici cu spectacol, nici fara, pana acum n-am vizitat acest oras. Te invidiez ca pleci acolo la sfarsit de saptamana". Cine este acest Eilat, dragi cititori si de ce actorii din Romania n-au fost programati in orasul situat la Marea Rosie? In primul rand, un raspuns valabil pentru teatrele de pretutindeni. Eilatul e un oras turistic, in care se vorbesc zeci de limbi... deci un spectacol de proza (in afara de ivrit) chiar combinat cu muzica si dans n-are parte de reusita. In al doilea rand, la toate hotelurile exista formatii proprii care au monopolul programelor cultural-artistice. In al treilea rand, la nivel orasenesc exista "Isrotel Theater" care de ani de zile prezinta ceea ce se numeste "Wow Show", cu cantareti, acrobati, cloveni, mimi; o alta categorie de spectacole n-are cautare dar nici... intrare. In al patrulea rand notam ca populatia israeliana de origine romana n-a fost numeroasa la Eilat si nici nu este, ca sa se poata organiza un spectacol in exclusivitate pentru ea. In sfarsit, ca ultim punct, dar foarte important, poate decisiv mai ales in zilele noastre, o reprezinta distanta de la Tel Aviv la Eilat (aproximativ 500 de km - nu in linie directa ci in aceea reala, a drumului existent pe sosele). Organizatorii de turnee - ca sa umple salile, sunt obligati sa aduca publicul cu autobuze din localitatile invecinate orasului, in care are loc spectacolul. La Eilat nu exista aceasta posibilitate, de aceea orasul turistic, artistic, muzical, port la Marea Rosie, a ramas si ramane in afara hartii programelor in limba romana.
Dar, spun eu, actorii din Romania, daca au putin timp liber, in afara vizitarii locurilor sfinte si a centrelor urbane legate de traditii religioase, trebuie sa faca efortul de a ajunge si la Eilat localitate in care pana si israelienii se simt in strainatate!
La Eilat e sezon turistic tot anul, diferenta intre iarna si vara fiind doar ca in decembrie - ianuarie uneori ploua, in timp ce in iunie - iulie - august nu se poate vedea nici o picatura de ploaie, iar temperaturile ajuns la peste 40 grade. Dar in toate hotelurile, magazinele, autobuzele, taxiurile orasului e aer conditionat, iar afara, la soare, te simti... in cuptor.
Ca centru turistic, Eliatul e "bombardat" de suedezi, norvegieni si alti europeni nordici, doritori de soare in tarile lor si care se bucura de el din belsug, la Marea Rosie. Care sunt principalele puncte de atractie ale orasului care e plin de turisti, de viata de zi si de noapte, fara intrerupere intregul an? Enumeram cateva. Marina - reprezinta portul care asigura excursii cu vapoare turistice frumoase, unele de lux, la preturi ieftine, sau macar accesibile. Eilatul fiind unicul oras din tara la care nu se adauga preturilor, impozitul suplimentar. Unele ambarcatiuni au constructii din sticla speciala astfel incat capata rol de submarin, iar calatori se plimba in apa printre vietatile ce o populeaza, admirand in acelasi timp vegetatia din interiorul marii.
Marea Rosie poate fi vazuta cativa metri sub nivelul apei si la "observatorul marin" construit special in acest sens. In apropierea lui exista un "delfinariu" in care au loc spectacole cu delfini si un "Aquarium". In centrul orasului s-a inaltat cladirea "Imax" cu o sala de cinematograf in care ruleaza filme pe un ecran urias cat doua etaje, iar spectatorii parca se afla in mijlocul peisajelor dar si personajelor de pe pelicula. E vorba de una dintre atractiile cele mai noi ale Eilatului fiind cea mai recenta o reprezinta "Cetatea regilor" care cuprinde printr-o tehnologie ultramoderna, cu jocuri sonore deosebite, recitari din Biblie. Cladirea are pasaje misterioase, o pestere si multe altele.
Cladirile hotelurilor sunt de diverse forme, marimi, unele au solutii arhitectonice deosebite. Dintre cele mai frumoase notam Hilton, Harrod's, Royal - Beach, Dan, Club Hotel si Residence du Golf.
Se intelege ca pentru turisti un rol important il au cumparaturile. Oaspetii Eilatului au la dispozitie strazi intregi cu magazine dar si canioane, supermarketuri (inclusiv uriasul "Big").
Viata turistica din Eilat, ziua e marcata prin siraguri de plaja pline de cei ce doresc razele soarelui, dar si de excursii in imprejurimi, in desertul Arava spre a participa la curse cu mini-jeepuri, la plimbari pe camile sau la vizitarea cartierelor cu beduini. Viata de noapte e asigurata de nenumarate programe culturale si artistice la marele hoteluri, de cluburi si discoteci. Musafirii Eilatului care vor sa guste putin din peisajul tarilor vecine, o pot face cu usurinta: la 3 kilometri (nord) de orasul de la Marea Rosie e punctul de frontiera cu Iordania, iar la 10 km sud e cel cu Egiptul. Vizele de intrare pentru ambele tari se obtin pe loc. Cred ca e bine ca oaspetii din Romania (veniti in interes de serviciu sau turisti) trebuie sa-si programeze in vizitele lor din Israel, chiar daca nu e usor, si un "salt" la Eilat, la Marea Rosie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.